59925008_10219008893554217_2712182413319995392_n.jpg
165862843_4106405119412097_6079902081955304241_n.jpg
  • Moją największą pasją jest odkrywanie historii deserów

...bo  sam deser to nie wszystko, towarzyszą mu emocje i wartości, rodzina, przyjaźń, tradycja, a przy tym ogromna radość.

Chcę wiedzieć, kiedy po raz pierwszy stworzono deser, który właśnie przygotowuję, czy zrobił go stary cukiernik, zakonnica, nauczycielka, kurtyzana, a może powstał zupełnie przypadkiem?

Jaka filozofia kierowała twórcą? Czy była to ciekawość, eksperyment, miłość, a może tęsknota za kimś bliskim?

Nie jestem historykiem ani naukowcem, jestem ciekawa świata, ludzi, ich pasji i odkryć, przede wszystkim tych słodkich. A historia deserów jest fascynująca.

 

  • Od dziecka uwielbiam eksperymentować w słodkiej kuchni

Pasję do ciast przekazał mi mój Dziadek Tadeusz, który miał małą cukierenkę na warszawskiej Pradze. Od dziecka z zachwytem patrzyłam na proces powstawania  deserów. Ale najbardziej pamiętam atmosferę tego miejsca.

To nie była elegancka cukiernia ze stolikami a ciastka nie miały finezyjnych zdobień, ale taki smak, jakiego już więcej nie spotkałam.

Od najmłodszych lat słodycze są dla mnie synonimem szczęścia, bliskości z innymi ludźmi, uśmiechu, a  moja pasja do słodkości to pasja... do szczęśliwego życia.

 

  • Swoimi przepisami i ciekawostkami dzielę się w "Pytaniu na śniadanie", autorskim programie "Słodkie smaki świata"  oraz na moim blogu i w social mediach