


-
Moją największą pasją jest odkrywanie historii deserów
...bo sam deser to nie wszystko, towarzyszą mu emocje i wartości, rodzina, przyjaźń, tradycja, a przy tym ogromna radość.
Chcę wiedzieć, kiedy po raz pierwszy stworzono deser, który właśnie przygotowuję, czy zrobił go stary cukiernik, zakonnica, nauczycielka, kurtyzana, a może powstał zupełnie przypadkiem?
Jaka filozofia kierowała twórcą? Czy była to ciekawość, eksperyment, miłość, a może tęsknota za kimś bliskim?
Nie jestem historykiem ani naukowcem, jestem ciekawa świata, ludzi, ich pasji i odkryć, przede wszystkim tych słodkich. A historia deserów jest fascynująca.
-
Od dziecka uwielbiam eksperymentować w słodkiej kuchni
Pasję do ciast przekazał mi mój Dziadek Tadeusz, który miał małą cukierenkę na warszawskiej Pradze. Od dziecka z zachwytem patrzyłam na proces powstawania deserów. Ale najbardziej pamiętam atmosferę tego miejsca.
To nie była elegancka cukiernia ze stolikami a ciastka nie miały finezyjnych zdobień, ale taki smak, jakiego już więcej nie spotkałam.
Od najmłodszych lat słodycze są dla mnie synonimem szczęścia, bliskości z innymi ludźmi, uśmiechu, a moja pasja do słodkości to pasja... do szczęśliwego życia.
-
Swoimi przepisami i ciekawostkami dzielę się w "Pytaniu na śniadanie", autorskim programie "Słodkie smaki świata" oraz na moim blogu i w social mediach