Ewa Okrasa - Siniarska
Świąteczne ptysie

Co powiecie na pyszne ptysie na świątecznym stole? To jedne z naprotszycrh i najszybszych ciastek, a są niezwykle delikatne i wyglądają bardzo dostojnie ;-)
Na ciasto potrzebne są tylko 4 składniki:
szklanka mąki
szklanka wody
4 jajka
3/4 kostki masła (ok 130 g)
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy wodę, mieszamy i czekamy aż zacznie się gotować. Wtedy zdejmujemy rondelek z kuchenki, wsypujemy mąkę i mieszamy aż masa będzie gładka i odejdzie od rondla. Odstawiamy na ok. 10-15 minut aż przestygnie. Dodajemy po kolei po jednym jajku i cały czas miksujemy. Ciasto będzie lekko kleiste. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy placuszki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25 minut. Nie otwieramy drzwiczek podczas pieczenia.
W czasie, kiedy ptysie się pieką, robimy krem:
250 g mascarpone
220 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
Mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem umieszczamy w misce i miksujemy od niskich do najwyższych obrotów, aż zrobi nam się gładki i gęsty krem. Wstawiamy do lodówki.
Kiedy ptysie się upieką odstawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Kroimy na dwie części i przekładamy kremem. Wierzch dekorujemy również kremem, obsypujemy np. pokruszonymi orzechami włoskimi, owocami granata i świąteczną czekoladową gwiazdką.
Smacznego!