Ewa Okrasa - Siniarska
Angel cake czyli Anielskie ciasto

Powstało w latach 80. XIX wieku w St. Louis w stanie Missouri, choć źródła historyczne donoszą, że mogło być tworzone przez Afroamerykańskich niewolników, ponieważ przygotowanie wymagało siły, aby ubić ręcznie białka jajek.
Anielskie ciasto ma różne znaczenia kulturowe wśród różnych grup etnicznych. Afroamerykanie często podają je na przyjęciach pogrzebowych i oznacza przejście zmarłego do królestwa aniołów. Wśród Holendrów z Pensylwanii jest z kolei podawane jako tort weselny, co oznacza błogosławieństwo związku pary przez anioły.
Jest doskonałym sposobem wykorzystania białka jajek, kiedy nie chcemy robić bezy.
Pysznie smakuje z ubitym kremem mascarpone ze śmietanką i owocami.
Jak zrobić Anielskie Ciasto?
Potrzebujemy 6 składników: 150 g mąki pszennej 250 g cukru drobnego Łyżkę soku z cytryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 10 białek Szczyptę soli
W misce ubijamy białka, ale nie na sztywno, tylko do momentu aż będą spienione. Dodajemy szczyptę soli, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy i ubijamy dalej aż białka będą gęste. Wtedy dodajemy 200 g cukru drobnego i dalej miksujemy na sztywno, aż powstanie nam masa podobna do tej, kiedy robimy bezę. Przesianą mąkę pszenną mieszamy z pozostałym cukrem i powoli partiami dodajemy do masy białkowej, już przy użyciu szpatułki mieszając tak, by ciasto było cały czas puszyste. Przekładamy do formy, ja użyłam formy do babki. Uwaga! Formy nie smarujemy tłuszczem, przekładamy bezpośrednio. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni w opcji góra dół i pieczemy ciasto przez 40 minut.
Smacznego!