top of page
  • Zdjęcie autoraEwa Okrasa - Siniarska

Apple pie - tradycyjne amerykańskie ciasto (prosto z Anglii)


Apple pie to najbardziej znane i tradycyjne amerykańskie ciasto, które tak naprawdę pochodzi z Anglii z XIV wieku. W Ameryce pierwsze przepisy na apple pie odnotowano w drugiej połowie XVIII wieku, ale zostało tak pokochane i tak szybko się rozprzestrzeniło po całym kontynencie, że stało się jednym z najważniejszych ciast i wręcz symboli narodowych. Jego popularność stała się tak silna, że nawet powstało kultowe powiedzenie "“as American as apple pie", czyli "tak amerykańskie jak apple pie".

Na czym polega ten kult? Zapraszam do zrobienia apple pie!


SKŁADNIKI


NA CIASTO:

200 g mąki pszennej

1 szczypta soli

125 g masła

2 łyżeczki cukru drobnego

75 ml wody


NA FARSZ:

5 jabłek

2 łyżki soku z cytryny

skórka starta z cytryny

100 g cukru

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka cynamonu

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

50 ml soku jabłkowego

2 łyżki masła pokrojonego w drobną kostkę

1 jajko rozbełtane do posmarowania ciasta

W misce łączymy mąkę i sól. Masło kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mąki i robimy drobną kruszonkę. Dodajemy cukier i mieszamy. Wlewamy do masy lodowatą wodę, po trochu, cały czas mieszają za pomocą widelca. Następnie rękami formujemy kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut.

Kroimy jabłka w drobną kostkę i wrzucamy do rondelka. Mieszamy z sokiem z cytryny i skórką cytrynową. Dodajemy cukier, mąkę, skrobię kukurydzianą, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodajemy sok jabłkowy i lekko podgrzewamy. Na koniec dodajemy masło. Odstawiamy.

Ciasto dzielimy na dwie części, w proporcji 3/4 do 1/4. Większą część przekładamy do tortownicy 22 cm, oprószamy lekko mąką i równomiernie układamy na całym dnie formy.

Podwyższamy brzegi. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w cienkie paski.

Na ciasto wykładamy farsz jabłkowy.

Na farszu formujemy siatkę z pasków ciasta i zlepiamy brzegi ciasta.

Wierzch pasków smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem.

Pieczemy ciasto przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Podajemy na ciepło, na przykład z lodami waniliowymi.

Smacznego!

13 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page