Ewa Okrasa - Siniarska
Błyskawiczna szarlotka bez glutenu

Składniki:
1,5 kg kwaśnych jabłek
1 jajko
250 g mąki migdałowej
14 g cukru waniliowego
125 g cukru pudru
125 g masła
2 łyżeczki cynamonu
100 g posiekanych orzechów włoskich
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, do garnka wlewamy pół szklanki wody i wrzucamy pokrojone jabłka. Wsypujemy cynamon, cukier waniliowy, garść orzechów włoskich i dusimy aż jabłka będą miękkie.
Do miski wsypujemy mąkę migdałową, cukier puder, dodajemy miękkie masło, jajko i całość ugniatamy, aż ciasto będzie zwarte.
Formę do tarty natłuszczamy masłem, obsypujemy mąką migdałową. Równo rozprowadzamy ciasto na całej powierzchni. Wstawiamy na 18 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Na upieczone ciasto wykładamy jabłka, posypujemy orzechami włoskimi i jeszcze zapiekamy przez 15 minut.
Możemy podawać na ciepło, na przykład z lodami waniliowymi.
Smacznego!