Ewa Okrasa - Siniarska
Banofee - angielski tradycyjny deser

Banofee to dość młody deser, bo powstał w 1972 roku w Anglii, a dokładniej w hrabstwie Sussex, gdzie restaurator Nigel McKenzie prowadził wraz ze swoją żoną herbaciarnię w budynku z XVI wieku wcześniej zamieszkałym przez mnichów. Swoją herbaciarnię nazwali "Głodny mnich". Brakowało im jednak deseru, który byłby wyjątkowy i dedykowany ich lokalowi. Szef kuchni, zainspirowany przepisem na ciasto tofee, który przywiózł z Ameryki, stworzył deser na twardym spodzie z owsianych ciastek, z karmelem, bananami i bitą śmietaną. Tak właśnie powstało Banofee, które od razu stało się hitem i teraz robi furorę w wielu krajach na świecie.
Jest bardzo słodkie i niezwykle pyszne. Do tego wyjątkowo proste do zrobienia. Zapraszam!
Składniki
opakowanie 230 g ciasteczek owsianych - ciastka typu digestive, czyli słodko-słone i pełnoziarniste są bardzo ważne, aby przełamać słodycz pozostałych składników
100 g roztopionego masła
200 g masy kajmakowej
2 duże dojrzałe banany
400 ml śmietanki 30%
Łyżeczka cukru pudru
wiórki z gorzkiej czekolady
Najpierw blendujemy ciastka, łączymy je z roztopionym masłem. Z takiej masy robimy spód o średnicy 22 cm, zostawiając nieco wyższe boki i wstawiamy do lodówki na 40 minut. Spód robi się twardy.
Następnie smarujemy na nim masę kajmakową i wykładamy pokrojone w talarki banany (skrapiamy je troszkę sokiem z cytryny, żeby nie zbrązowiały).
Śmietankę ubijamy, dodajemy na koniec łyżeczkę cukru pudru. Wykładamy na wierzch i dekorujemy wiórkami z czekolady. Wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę.
Smacznego!