Ewa Okrasa - Siniarska
Beijinho de Abóbora com Coco - Brazylijskie kulki dyniowo-kokosowe

Składniki:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżka masła
125 g pulpy z dyni
50 g brązowego cukru
200 g wiórków kokosowych
goździki do dekoracji
Dynię obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka z odrobiną wody i gotujemy na średnim ogniu, aż wszystkie kawałki będą miękkie. Blendujemy na pulpę.
W drugim rondelku umieszczamy skondensowane mleko, masło, wiórki kokosowe, dodajemy puree z dyni i podgrzewamy ciągle mieszając aż masa będzie odklejać się od dna rondla.
Wykładamy na talerz, przykrywamy folią i chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny.
Ręce smarujemy masłem, odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i za pomocą wykałaczki robimy wgłębienia tak, aby kształt kulek przypominał dynię. Obtaczamy w brązowym cukrze a na wierzchu każdej "dyni" umieszczamy goździk.
Przed podaniem wstawiamy do lodówki jeszcze na 2 godziny.
Smacznego!