top of page
  • Zdjęcie autoraEwa Okrasa - Siniarska

Capirotada - meksykański karnawałowy pudding




Capirotada


Kraj pochodzenia: Meksyk


Capirotada to jedno z najpopularniejszych słodkich dań w Meksyku w okresie karnawału. Przygotowania do zrobienia tego dania trwają wiele tygodni, ponieważ zbiera się chleb, który pozostaje na przykład ze śniadania, aby właśnie w capirotadzie dać mu "drugie życie". Jest to więc także danie zero waste.

Capirotada ma swoją symbolikę religijną, wywar z mleka z przyprawami symbolizuje krew Chrystusa, chleb - ciało Chrystusa, cynamon - krzyż, a goździki - gwoździe, którymi został ukrzyżowany.

Jest to danie, które kojarzone jest z typową kuchnią babci i przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

6 szklanek mleka

1 i 1/4 szklanki brązowego cukru

3 całe laski cynamonu

2 całe goździki

białe pieczywo, może być czerstwe, w kawałkach 4 banany pokrojone w plasterki

1 szklanka rodzynek

3/4 szklanki siekanych migdałów 2 szklanki tartego sera Mozarella lub Cheddar


Najpierw przygotowujemy naczynie żaroodporne, natłuszczamy je masłem.


W rondelku, na średnim ogniu, gotujemy mleko z brązowym cukrem, laskami cynamonu i goździkami. Mieszamy, żeby cukier się rozpuścił, a gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i wyjmujemy cynamon oraz goździki.

Na dół naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę pieczywa, aby przykryło całe dno, następnie kładziemy warstwę plasterków bananów, rodzynki, migdały i tarty ser.

I ponownie kładziemy chleb i resztę warstw.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Warstwy ułożone w naczyniu zalewamy mlekiem z przyprawami tak, żeby dokładnie zakryć całość, łącznie z bokami.

Zostawiamy na 15 minut, żeby składniki dobrze nasiąkły mlekiem.

Pieczemy przez 15 minut w odkrytym naczyniu, następnie naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 15 minut.

Możemy podawać na ciepło lub na zimno.


15 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page