Ewa Okrasa - Siniarska
Capirotada - meksykański karnawałowy pudding


Capirotada

Kraj pochodzenia: Meksyk
Capirotada to jedno z najpopularniejszych słodkich dań w Meksyku w okresie karnawału. Przygotowania do zrobienia tego dania trwają wiele tygodni, ponieważ zbiera się chleb, który pozostaje na przykład ze śniadania, aby właśnie w capirotadzie dać mu "drugie życie". Jest to więc także danie zero waste.
Capirotada ma swoją symbolikę religijną, wywar z mleka z przyprawami symbolizuje krew Chrystusa, chleb - ciało Chrystusa, cynamon - krzyż, a goździki - gwoździe, którymi został ukrzyżowany.
Jest to danie, które kojarzone jest z typową kuchnią babci i przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
6 szklanek mleka
1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
3 całe laski cynamonu
2 całe goździki
białe pieczywo, może być czerstwe, w kawałkach 4 banany pokrojone w plasterki
1 szklanka rodzynek
3/4 szklanki siekanych migdałów 2 szklanki tartego sera Mozarella lub Cheddar
Najpierw przygotowujemy naczynie żaroodporne, natłuszczamy je masłem.
W rondelku, na średnim ogniu, gotujemy mleko z brązowym cukrem, laskami cynamonu i goździkami. Mieszamy, żeby cukier się rozpuścił, a gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i wyjmujemy cynamon oraz goździki.
Na dół naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę pieczywa, aby przykryło całe dno, następnie kładziemy warstwę plasterków bananów, rodzynki, migdały i tarty ser.
I ponownie kładziemy chleb i resztę warstw.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Warstwy ułożone w naczyniu zalewamy mlekiem z przyprawami tak, żeby dokładnie zakryć całość, łącznie z bokami.
Zostawiamy na 15 minut, żeby składniki dobrze nasiąkły mlekiem.
Pieczemy przez 15 minut w odkrytym naczyniu, następnie naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 15 minut.
Możemy podawać na ciepło lub na zimno.