Ewa Okrasa - Siniarska
Chlebek bananowo-orzechowy

Co zrobić, jeżeli banany dojrzały za bardzo zanim zdążyliśmy je zjeść?
Przepyszny i bardzo pożywny chlebek bananowo-orzechowy!
Składniki:
4 dojrzałe banany
2 jajka
100 g roztopionego masła
150 g cukru
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
orzechy włoskie, pokruszone i całe do ozdoby
Banany rozgniatamy widelcem na papkę, w misce miksujemy jajka z cukrem na jasną i gładką masę, dodajemy do bananów. Wlewamy roztopione masło, mieszamy.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cały czas mieszając dosypujemy do masy z bananów i jajek.
Formę do keksu smarujemy masłem i obsypujemy pokruszonymi orzechami. Resztę pokruszonych orzechów wrzucamy do ciasta i mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy i ozdabiamy wierzch całymi orzechami.
Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół) przez 55 minut.
Smacznego!