Ewa Okrasa - Siniarska
Cocadas - kolumbijskie karnawałowe kokosanki


Cocadas

Kraj pochodzenia: Kolumbia
Cocadas to słodki karnawałowy specjał serwowany z Kolumbii, ale także w innych krajach Ameryki Łacińskiej. Można je kupić na straganach na ulicy, sprzedawane są także na plaży oraz w sklepach.
Są bardzo bardzo słodkie i polecam je do porządnego espresso :-)
Składniki:
100 ml wody kokosowej
4 łyżki mleka
750 g brązowego cukru
Pulpa kokosowa lub wiórki kokosowe
(Pulpę kokosową uzyskujemy ścierając miąższ z kokosa na drobnych oczkach na tarce i odciskając wiórki kokosowe z mleka ze świeżego kokosa)
Łyżeczka mielonych goździków
W rondelku gotujemy wodę kokosową na średnim ogniu i kiedy będzie już bardzo gorąca powoli dodajemy cukier, mieszamy aż cukier się rozpuści i skarmelizuje, powstanie gęsty syrop.
Wtedy dodajemy mleko, a następnie pulpę kokosową lub wiórki i goździki. Mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta, jak słodka pulpa.
Przy pomocy łyżki formujemy na papierze do pieczenia małe ciasteczka. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia i stwardnienia.