Ewa Okrasa - Siniarska
Cytrynowy sernik mascarpone na zimno

Składniki: 1,5 szklanki pokruszonych bardzo drobno ciastek korzennych 3/4 kostki masła 500 g kremowego twarogu sernikowego 100 ml gorącego mleka 2 łyżki żelatyny (można użyć opakowania galaretki cytrynowej) 100 ml ciepłego mleka 500 g mascarpone 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szklanka przesianego cukru pudru sok z połowy cytryny skórka otarta z cytryny
Ciastka korzenne kruszę przy pomocy blendera. Masło roztapiam w garnuszku, dodaję ciasteczka, mieszam. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Na dno wykładam masę ciasteczkową, brzegi robię lekko wyższe. Wyrównuję i wstawiam do lodówki. Żelatynę rozpuszczam w mleku i zostawiam do całkowitego ostygnięcia.
W misie miksera ubijam twaróg z mascarpone, cukrem, esencją waniliową oraz ostudzoną żelatyną. Dodaję sok z cytryny i trochę skórki cytrynowej drobno startej. Masę wykładam na schłodzone dno ciasteczkowe, które już powinno być lekko twarde. Wygładzam szpatułką, dekoruję skórką z cytryny. Wstawiam do lodówki na całą noc.
Smacznego!