Ewa Okrasa - Siniarska
Dreikönigskuchen, szwajcarskie Ciasto Trzech Króli


Dreikönigskuchen, 600 lat

Kraj pochodzenia: Szwajcaria
Idealne słońce na śniadanie (nie tylko świątecznie), Dreikönigskuchen, szwajcarskie Ciasto Trzech Króli. Składa się z jednej dużej buły i ośmiu mniejszych, które razem tworzą kształt słońca Podawane jest na stołach, zazwyczaj na śniadanie, od 600 lat!, a ciasta z taką historią zawsze są najlepsze Tradycyjnie, w jednej z mniejszych bułeczek, ukryta jest figurka lub migdał. Podobnie jak w przypadku Galette de rois z Francji czy Roscón de Reyes z Hiszpanii, kto trafi na kawałek z niespodzianką ma zapewnione szczęście na cały rok Zapraszam zatem na śniadanie
Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru Łyżeczka soli 8 g suchych drożdży 1 i 1/2 szklanki mleka 100 g masła Garść rodzynek Jajko Płatki migdałowe do dekoracji
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, żeby zmiękły. Masło rozpuszczamy w rondelku i chlodzimy. Do dużej misy miksera wsypujemy mąkę, cukier, drożdże i sól. Mieszamy. Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (nie gorące, bo zabije drożdże). Powoli wlewamy mleko mieszając hakiem do ugniatania ciasta, następnie wlewamy po trochu masło cały czas mieszając. Kiedy ciasto jest zwarte ja zagniatam je jeszcze rękami. Robimy kulę i wkładamy do natłuszczonej masłem misy. Przykrywamy i odstawiamy na minimum godzinę aż podwoi objętość. Po tym czasie ugniatamy znowu ciasto, dodajemy rodzynki i zagniatamy, żeby były mniej więcej równomiernie w środku ciasta. Odstawiamy jeszcze na ok 10-15 minut. Z ciasta formujemy 8 małych bułeczek i jedną dużą. Do jednej z małych bułeczek wkładamy niespodziankę, może to być migdał lub mała figurka. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Dużą bułkę kładziemy na środku i okładamy ją małymi bułeczkami. Zostawiamy małe odstępy między bułeczkami, bo ciasto urośnie podczas pieczenia i i tak się złączą. Smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem. Posypujemy cukrem i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) na ok 25-30 minut. Smacznego!