Ewa Okrasa - Siniarska
Fit sernik daktylowo-migdałowy

Zapraszam na fit sernik, bez jajek, mąki pszennej i cukru.
Jaka zastępujemy bananami, mąkę pszenną - mąką migdałową, a zamiast cukru idealne będą daktyle i syrop daktylowy :-)
Składniki:
1 kg chudego twarogu sernikowego
2 dojrzałe banany (odpowiednik 4 jajek)
250 g mąki migdałowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki syropu daktylowego
garść zblendowanych daktyli
W dużej misce umieszczamy twaróg. Dodajemy zblendowane banany i dokładnie mieszamy.
Teraz do masy dodajemy zblendowane daktyle i syrop daktylowy oraz esencję waniliową do smaku. Dokładnie mieszamy.
Powoli wsypujemy mąkę migdałową, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki, na koniec przesiewamy mąkę ziemniaczaną. Gotową masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy ciasto szpatułką. Dekorujemy pokruszonymi migdałami, ozdabiamy daktylami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, w opcji góra - dół na 1 godzinę.
Sernik studzimy. Smacznego :-)