Ewa Okrasa - Siniarska
Focaccia della Befana

Focaccia della Befana to tradycyjny włoski deser prosto z Piemontu, przygotowywany na Święto Trzech Króli. To pyszne drożdżowe ciasto ze skórką pomarańczową i cytrynową, nawiązujące do Befany, wróżki o wyglądzie wiedźmy, która we Włoszech z 5 na 6 stycznia odwiedza domy i zostawia grzecznym dzieciom słodycze a tym niegrzecznym - węgiel lub czosnek.
Według tradycji w cieście znajdują się dwa ziarna - czarne i białe. Kto, jedząc, trafi na białe ziarno będzie miał szczęście przez cały rok, komu przypadnie czarne - będzie musiał wszystkim stawiać drinki.
Zapraszam do przygotowania Focaccia della Befana.
Składniki:
500 g szklanki mąki pszennej
1 szczypta soli
25 g drożdży
125 g cukru
2 jajka
skórka starta z 1 cytryny
skórka starta z 1 pomarańczy
150 g masła
1/2 szklanki mleka
perełki cukrowe do dekoracji
Najpierw robimy zaczyn z drożdży - do miski wyruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz łyżkę mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy, aby lekko przestygło.
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól, dodajemy cukier, jajka, skórkę z cytryny oraz zaczyn z drożdży. Mieszając wlewamy masło.
Stolnicę lub blat oprószamy mąką i przenosimy ciasto. Zagniatamy, aż wszystkie składniki się połączą w zwartą masę. Dodajemy skórkę pomarańczową, jeszcze chwilkę zagniatamy, z ciasta robimy kulę i wstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do miski przykrytej ściereczką, żeby ciasto urosło.
Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozpłaszczamy tak, aby miało formę koła. Oprószam mąką wierzch i na samym środku przy pomocy szklanki robimy okrągły środek. Nożem nacinamy boki, aby powstało 12 płatków. Każdy płatek skręcamy dwa razy.
Zostawiamy ciasto jeszcze na około 20 minut.
Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy perełkami cukrowymi.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!