Ewa Okrasa - Siniarska
Gruszkowe Clafoutis

Clafoutis to deser, który powstał w XIX wieku w regionie Limousin, w południowo-środkowej Francji. Tradycyjna wersja robiona jest z wiśniami, natomiast świetny jest również z malinami, porzeczkami, czy jesiennie z gruszkami. Nazwa clafoutis pochodzi od czasownika clafir, czyli „napełniać”, gdyż owoce w tym deserze zalewane są płynnym ciastem podobnym do naleśnikowego i w ten sposób zapiekane.
Clafoutis jest niezwykle delikatnym deserem, idealnym na śniadanie jak i do popołudniowej herbaty.
Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej
3 gruszki
2 jajka
3 czubate łyżki cukru
200 ml mleka
1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
Łyżeczka skórki otartej z cytryny
W misce miksujemy jajka z cukrem, jak dobrze składniki się połączą dodajemy mleko, ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny, a na koniec wmiksowujemy mąkę.
Obieramy gruszki i kroimy na plasterki. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i dno wykładamy plastrami gruszek tak, aby zapełniły cały spód.
Powolutku wlewamy ciasto na gruszki.
Wstawiamy do rozgrazanego piekarnika do 190 stopni na 35 minut.
Wyjmujemy do ostygnięcia.