Ewa Okrasa - Siniarska
Jak zrobić biszkopt idealny
Pamiętajcie, że podstawą zrobienia każdego idealnego ciasta, jest robić je z sercem i mieć po prostu z tego radość. Wtedy wyjdzie na pewno.
Jajka do zrobienia biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik musi być rozgrzany do 180 stopni.
Po przygotowaniu ciasta, nie może ono czekać, wstawiamy do pieczenia od razu
Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy również od razu z piekarnika i rzucamy na blat
przed przekrojeniem biszkopt musi dobrze ostygnąć, więc najlepiej zrobić go wieczorem poprzedniego dnia

Składniki: 5 jajek w temperaturze pokojowej 125 g cukru drobnego 125 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno i wtedy po troszku dodajemy drobny cukier cały czas miksując, żeby cukier się dobrze rozpuścił. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy. Na koniec powoli do masy wsypujemy zmieszaną wcześniej mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Od razu wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni na 40 minut - funkcja góra dół.
Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości ok 20-30 cm rzucamy na blat (aby go odpowietrzyć).
Biszkopt, przed przełożeniem kremem, musi dobrze ostygnąć i odpocząć, więc najlepiej poczekać kilka godzin, albo upiec go dzień wcześniej.