Ewa Okrasa - Siniarska
Karpatka z borówkami

Składniki na ciasto
szklanka mąki
szklanka wody
4 jajka
3/4 kostki masła (ok 130 g)
Krem budyniowy:
5 żółtek
80 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki pszennej
700 ml mleka
Opakowanie 14g cukru waniliowego
100 g cukru drobnego
100 g masła
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy wodę, mieszamy i czekamy aż zacznie się gotować. Wtedy zdejmujemy rondelek z kuchenki, wsypujemy mąkę i mieszamy aż masa będzie gładka i odejdzie od rondla. Odstawiamy na ok. 10-15 minut aż przestygnie. Dodajemy po kolei po jednym jajku i cały czas miksujemy. Ciasto będzie lekko kleiste. Ciasto wykładamy na prostokątną blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25 minut. Nie otwieramy drzwiczek podczas pieczenia.
Wyjmujemy, studzimy i kroimy na dwie równe części.
Do rondelka wlewamy mleko, zostawiajac około 200 ml, dodajemy masło, cukier , laskę wanilii i podgrzewamy. 200 ml mleka, żółtka i mąki mieszamy w misce. Powoli, cały czas mieszając, łączymy mieszanki. Podgrzewamy, aż krem zgęstnieje i będzie miał konsystencję budyniu. Zdejmujemy z ognia i schładzamy. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
Na jedną część ciasta wykładamy borówki, na nie wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugą częścią ciasta. Wyrównujemy krem po bokach. Kroimy na ciastka.
Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy borówkami.