Ewa Okrasa - Siniarska
Kołaczki - staropolskie ciasteczka na Dzień Miłośników Sera


Kołaczki

Kraj pochodzenia: Polska
Kołaczki to przepyszne małe ciasteczka z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z ulubionej marmolady. Pochodzenie tego deseru nie jest do końca jasne, w opracowaniach dotyczących słodyczy z różnych krajów świata podawane są jako polskie ciasteczka, natomiast wiele krajów Europy Wschodniej przypisuje sobie również tę pozycję w swoim słodkim menu.
W Polsce były niegdyś przysmakiem przygotowywanym z okazji Świąt Bożego Narodzenia.
Jedno jest pewne - Kołaczki są idealne na każde przyjęcie, można je zrobić w swoim ulubionym smaku, a do tego robi się je w mig.
Zapraszam serdecznie do spróbowania :-)
Składniki (w zależności od wielkości wychodzi ok 40-50 ciasteczek):
Kostka miękkiego masła, 200 g
200 g serka kremowego, może być Łaciaty albo Philadelphia
100 g cukru pudru
ok. 400 g mąki pszennej
dowolna marmolada
rozbełtane jajko
cukier puder do posypania
Do dużej miski wkładamy miękkie masło, wsypujemy cukier i ucieramy mikserem. Następnie dodajemy serek, cały czas ucierając i na koniec wsypujemy mąkę. Na tym etapie już ugniatamy ciasto ręką aż będzie zwarte i wszystkie składniki się połączą.
Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na placek grubości ok 3 mm i wykrawamy małe kwadraty.
Na środku każdego kwadratu umieszczamy łyżeczkę marmolady i sklejamy przeciwległe rogi na środku nad marmoladą. Na koniec lekko smarujemy rozbełtanym jajkiem, żeby ciasto się skleiło.
Wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół).
Po upieczeniu wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!