top of page
  • Zdjęcie autoraEwa Okrasa - Siniarska

Lamingtonki na cześć Lorda Lamingtona



Lamingtonki, XIX wiek



Kraj pochodzenia: Australia



Lamingtonki to ikona australijskiej słodkiej kuchni. Ciasteczka powstały podobno przez przypadek w XIX wieku w stanie Queensland, gdzie ówczesnym gubernatorem był Lord Lamington.

Pokojówka, przygotowując przekąskę dla Lorda, niechcący wrzuciła ulubiony biszkopt gubernatora do rozpuszczonej czekolady.

Lord, który nie był rozrzutny, zaproponował, aby obsypać biszkopt ociekający czekoladą w kokosie, żeby nie brudzić sobie rąk. Po spróbowaniu zachwycił się tym nowym deserem i tak oto powstały biszkopty w czekoladzie z wiórkami kokosowymi, od tej pory nazywane Lamingtonkami.

Są przepyszne i bardzo proste w wykonaniu, zapraszam do zrobienia w domu :-)


Składniki

Na biszkopt

2 szklanki mąki pszennej

1/2 kostki miękkiego masła

Łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru

2 jajka

125 ml mleka

Łyżeczka ekstraktu waniliowego


Polewa czekoladowa:

200 g cukru pudru

Ok 50 g naturalnego kakao w proszku

3 łyżki masła

170 ml mleka

Opakowanie wiórków kokosowych


Najpierw robimy biszkopt:

W misce mikserem ubijamy masło, dodajemy cukier i miksujemy na jasną puszystą masę. Dodajemy po kolei jajka, a na koniec ekstrakt waniliowy.

Powoli do masy dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia.

Prostokątną formę smarujemy masłem, oprószamy mąką i do formy wylewamy ciasto, wygładzając wierzch szpatułką. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) piekarnika na ok. 30 minut.

Pozostawiamy do ostygnięcia.


Ciasto kroimy na nieduże kwadraty, zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.


Robimy polewę - w garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, kakao i cukier. Mieszamy aż masa będzie gładka.


W polewie obtaczamy kwadraty ciasta, a na koniec dodatkowo obtaczamy je w wiórkach kokosowych.


Odstawiamy do wystygnięcia


Smacznego :-)


34 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page