top of page
  • Zdjęcie autoraEwa Okrasa - Siniarska

Malinowa kremówka


Składniki:

5 żółtek

80 g mąki ziemniaczanej 

30 g mąki pszennej

700 ml mleka

Opakowanie 14g cukru waniliowego

100 g  cukru drobnego 

100 g masła

330 ml śmietanki kremówki 36%

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

Ciasto francuskie


Do rondelka  wlewamy  mleko, zostawiajac około 200 ml, dodajemy masło, cukier , laskę wanilii i podgrzewamy. 200 ml mleka, żółtka i mąki mieszamy w misce. Powoli, cały czas mieszając, łączymy mieszanki. Podgrzewamy, aż krem zgęstnieje i będzie miał konsystencję budyniu. Zdejmujemy z ognia i schładzamy. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. 


Mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem pudrem na gęsty krem. Dodajemy maliny i jeszcze chwilę miksujemy. 


Ciasto francuskie wyjmujemy  z zamrażalnika  i umieszczamy między dwoma papierami do pieczenia. Czekamy około 30 minut, aż ciasto będzie gotowe do rozwałkowania. Rozwałkowujemy na prostokąt. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez  około 15 minut, aż ciasto będzie  złociste. Wyjmujemy i kroimy na dwie równe części.  Schładzamy. 


Na jedną część ciasta wykładamy masę budyniową, na masę budyniową wykładamy krem z malinami, przykrywamy drugą częścią ciasta. Wyrównujemy krem po bokach. Kroimy na ciastka. 

Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i dekorujemy malinami lub różnymi owocami. 



10 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page