Ewa Okrasa - Siniarska
Malinowa kremówka

Składniki:
5 żółtek
80 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki pszennej
700 ml mleka
Opakowanie 14g cukru waniliowego
100 g cukru drobnego
100 g masła
330 ml śmietanki kremówki 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Ciasto francuskie
Do rondelka wlewamy mleko, zostawiajac około 200 ml, dodajemy masło, cukier , laskę wanilii i podgrzewamy. 200 ml mleka, żółtka i mąki mieszamy w misce. Powoli, cały czas mieszając, łączymy mieszanki. Podgrzewamy, aż krem zgęstnieje i będzie miał konsystencję budyniu. Zdejmujemy z ognia i schładzamy. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
Mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem pudrem na gęsty krem. Dodajemy maliny i jeszcze chwilę miksujemy.
Ciasto francuskie wyjmujemy z zamrażalnika i umieszczamy między dwoma papierami do pieczenia. Czekamy około 30 minut, aż ciasto będzie gotowe do rozwałkowania. Rozwałkowujemy na prostokąt. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez około 15 minut, aż ciasto będzie złociste. Wyjmujemy i kroimy na dwie równe części. Schładzamy.
Na jedną część ciasta wykładamy masę budyniową, na masę budyniową wykładamy krem z malinami, przykrywamy drugą częścią ciasta. Wyrównujemy krem po bokach. Kroimy na ciastka.
Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i dekorujemy malinami lub różnymi owocami.