Ewa Okrasa - Siniarska
Na początku był miód....


Miód, ok. 10 000 lat
Tak właśnie zaczyna się historia słodkich smaków. Ten naturalny nektar był drogocennym przysmakiem już w Epoce Kamienia Łupanego. To, obok owoców, pierwsza słodycz jaką znała ludzkość.
Aby nie utracić ani kropli ludzie pierwotni zbierali go za pomocą zerwanych z drzew gałązek i zlizywali. Właśnie tak narodził się pierwszy lizak.
Tysiące lat później, w starożytnych Chinach i Egipcie na patyczki nadziewano owoce, które obtaczano miodem, dodawano też owocowe soki i orzechy.
Lizak przechodził kolejne etapy ewolucji, aż w XVI wieku już stracił na swojej naturalności i zaczął być tworzony ze zdobywającego coraz większą popularność cukru z dodatkiem soków. Wtedy też nadano mu nazwę lollipop, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza “mlask języka”.
Eksperymentowano ze składnikami i smakami, aż w XX wieku lizakowym biznesem zajęli się Amerykanie. Otwarto fabryki i produkcja ruszyła na wielką skalę i na cały świat.
Jak zrobić domowym sposobem naturalny lizak? Jest to bardzo proste
Wystarczy kupić dobrej jakości miód, umieścić w garnuszku i podgrzewać aż miód zacznie “bąbelkować”. Na tym etapie możemy, według uznania, dodać troszkę soku np. z cytryny, jeżeli lubimy smak cynamonu, możemy go wmieszać do miodu, możemy też dodać pokruszone na drobne kawałki orzechy.
Najprościej jest zaopatrzyć się w foremki do lizaków, ale jeżeli nie mamy takowych, możemy użyć łyżek. Nakładamy miód do formy lub na łyżki, na środku umieszczamy patyczki i studzimy aż masa stwardnieje. Lizaki są gotowe. Mało tego, takie lizaki z miodu z sokiem z cytryny i cynamonem to również naturalne lekarstwo na gardło.