Ewa Okrasa - Siniarska
Napoleonki z truskawkami

Składniki:
1/2 szkl świeżych truskawek
8 żółtek
80 g mąki kukurydzianej
700 ml pełnego mleka
300 ml śmietanki kremówki
2 laski wanilii
170 gramów cukru
500 gramów masła
Ciasto francuskie
Najpierw przygotowujemy krem. Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę, cukier , dodajemy laski wanilii i podgrzewamy. Żółtka i skrobię kukurydzianą mieszamy w misce. Powoli wlewamy gorącą śmietankę do żółtek i mąki. Po dodaniu całej wraz z mieszanką jajek, wlewamy z powrotem do garnka. Podgrzewamy, aż zacznie wrzeć, ciągle mieszając. Krem zgęstnieje. Gotujemy jeszcze chwilkę , zdejmujemy z ognia i schładzamy. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
Kiedy krem będzie zimny wyjmujemy go z lodówki i przy pomocy miksera łączymy krem z miękkim masłem. Na koniec do kremu dodajemy pokrojone w małą kostkę truskawki i mieszamy. Część truskawek zostawiamy do dekoracji.
Ciasto francuskie wyjmujemy z zamrażalnika i umieszczamy między dwoma papierami do pieczenia. Czekamy około 30 minut, aż ciasto będzie gotowe do rozwałkowania. Rozwałkowujemy na prostokąt. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez około 15 minut, aż ciasto będzie złociste. Wyjmujemy i kroimy na dwie równe części. Schładzamy.
Na jedną część ciasta wykładamy masę kremową, przykrywamy drugą częścią ciasta. Wyrównujemy krem po bokach. Kroimy na ciastka.
Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i dekorujemy truskawką.