top of page
  • Zdjęcie autoraEwa Okrasa - Siniarska

Napoleonki z truskawkami


Składniki:

1/2 szkl świeżych truskawek

8 żółtek

80 g mąki kukurydzianej

700 ml pełnego mleka

300 ml śmietanki kremówki

2 laski wanilii

170 gramów cukru

500 gramów masła

Ciasto francuskie


Najpierw przygotowujemy krem. Do rondelka  wlewamy  mleko, śmietankę, cukier , dodajemy laski wanilii i podgrzewamy. Żółtka i skrobię kukurydzianą mieszamy w misce. Powoli wlewamy gorącą śmietankę do  żółtek i mąki. Po dodaniu całej wraz z mieszanką jajek, wlewamy z powrotem do garnka. Podgrzewamy, aż zacznie wrzeć, ciągle mieszając. Krem zgęstnieje. Gotujemy jeszcze chwilkę , zdejmujemy z ognia i schładzamy. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. 

Kiedy krem będzie zimny wyjmujemy go z lodówki i przy pomocy miksera łączymy krem z miękkim masłem.  Na koniec do kremu dodajemy pokrojone w małą kostkę truskawki  i mieszamy. Część truskawek zostawiamy do dekoracji. 


Ciasto francuskie wyjmujemy  z zamrażalnika  i umieszczamy między dwoma papierami do pieczenia. Czekamy około 30 minut, aż ciasto będzie gotowe do rozwałkowania. Rozwałkowujemy na prostokąt. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez  około 15 minut, aż ciasto będzie  złociste. Wyjmujemy i kroimy na dwie równe części.  Schładzamy. 


Na jedną część ciasta wykładamy masę kremową, przykrywamy drugą częścią ciasta. Wyrównujemy krem po bokach. Kroimy na ciastka. 

Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i dekorujemy truskawką. 


14 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page