Ewa Okrasa - Siniarska
Sernik baskijski - prawdopodobnie najbardziej kremowy sernik świata

Znany jest jako sernik baskijski lub sernik palony (ze względu na mocno przypieczoną górę) i robi furorę na całym świecie, bo jest niewiarygodnie kremowy i lekki. Pyszny sernik baskijski stworzyli około 30 lat temu bracia, właściciele baru La Viña w San Sebastian.
Postanowili zrobić eksperyment, zrezygnować z jakiegokolwiek rodzaju mąki, jak również ze spodu i skupić się na kremowej masie pieczonej w bardzo wysokiej temperaturze.
Eksperyment udał się w 200 procentach, spróbujcie sami. Sernik jest bardzo łatwy do zrobienia, ale potrzebujemy kilku godzin a najlepiej całej nocy, żeby pięknie ściął się w lodówce.
Składniki, których użyłam do sernika:
3 opakowania serka typu Philadelphia, ja użyłam łaciatego naturalnego (3 x 135 g)
2 opakowania serka mascarpone (2 x 250 g)
2 opakowania śmietanki 36% (2 x 200 g)
180 g cukru drobnego
7 jajek w średnim rozmiarze
3 łyżeczki cukru waniliowego
Najpierw utarłam w misce wszystkie serki z cukrem, dodałam cukier waniliowy, następnie dodałam śmietankę, a na koniec cały czas miksując dodawałam jajka.
Miksowałam do połączenia wszystkich składników i rozpuszczenia cukru. Uwaga! Masa jest lejąca.
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 220 stopni w opcji góra dół.
Do upieczenia użyłam papierowej formy do pieczenia, ale można użyć także tortownicy o średnicy 22 cm. Tortownicę trzeba dokładnie zabezpieczyć papierem do pieczenia, żeby masa się nie wylała, więc najlepiej papier do pieczenia ułożyć w środku i wyłożyć nim boki tortownicy.
Masę wlewamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na środkowym poziomie.
Pieczemy 40 minut. Jak już wyżej wspomniałam sernik od góry się nieco przypali i mocno urośnie. Po 40 minutach wyłączamy piekarnik, ale nie wyjmujemy sernika, zostawiamy go na minimum 30-40 minut. Wyjmujemy. Sernik naturalnie opadnie i będzie miał konsystencję budyniu.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Sernik pięknie się zetnie i będzie cudnie kremowy. Ozdabiamy cukrem pudrem, możemy ozdobić też ubitą śmietanką lub owocami lub jak Wam w duszy gra :-)
Smacznego!