Ewa Okrasa - Siniarska
Sernik z koziego sera z gruszkami i pistacjami

Ser kozi to najstarszy ser jaki zna ludzkość, bo kozy to pierwsze udomowione zwierzęta.
Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu, a jego historia sięga kilku tysięcy lat.
Produkowany jest w wielu różnych kształtach, rozmiarach i smakach. Najbardziej znany jest ze swojego charakterystycznego pikantnego, bogatego smaku. Młody kozi ser jest łagodny i kremowy podczas gdy dojrzały kozi ser jest twardszy i ostrzejszy.
Dziś robimy sernik z młodego delikatnego koziego sera.
Składniki:
Na spód:
Opakowanie słonych krakersów
Na masę:
200 g serka śmietankowego
300 g serka koziego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
80 g miękkiego masła
gruszka pokrojona w plastry
Miód
Pokruszone orzechy włoskie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Krakersy mielimy w blenderze.
Tortownicę o średnicy ok 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem, na dno wykładamy zmielone krakersy i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni, wyrównujemy.
W dużej misce miksujemy ser śmietankowy z serem kozim, dodajemy sól, miękkie masło i jajka cały czas miksując, na koniec przesiewamy mąkę i jeszcze chwilę mieszamy już drewnianą szpatułką, żeby składniki się połączyły.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Masę sernikową wylewamy na pokruszone krakersy i wstawiamy do piekarnika na 50 minut.
Po upieczeniu zostawimy sernik jeszcze na minimum 20 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Gruszkę kroimy na plastry. Na patelni topimy masło i układamy plastry gruszki, lekko podsmażamy aż będą przyrumienione. Dekorujemy nimi wierzch ostudzonego sernika, polewamy lekko miodem i obsypujemy pokruszonymi pistacjami. Możemy także udekorować granatami i orzechami włoskimi.
Smacznego!