Ewa Okrasa - Siniarska
Sernik z sera gorgonzola z orzechami i syropem daktylowym

Jego historia sięga 897 roku. Gorgonzola pochodzi z Lombardii we Włoszech, a dokładnie z miasta Gorgonzola.
To naturalny antybiotyk, z mnóstwem witamin, a dzięki procesowi potrójnej fermentacji nie zawiera laktozy.
Zapraszam do zrobienia przepysznego, kremowego sernika z sera gorgonzola.
Składniki:
Sernik z sera gorgonzola z orzechami włoskimi
Składniki:
400 g naturalnego serka śmietankowego
Szklanka pokruszonego sera gorgonzola
Dwa jajka
120 ml kwaśnej śmietany
1.5 szklanki siekanych orzechów włoskich plus część całych
Sól, pieprz do smaku
syrop daktylowy
Tortownicę o średnicy 18-20 cm smarujemy oliwą lub olejem. Na dnie robimy spód z posiekanych orzechów włoskich (1 szklanka)
W dużej misie ubijamy serek śmietankowy na gładką masę. Dodajemy jajka i dalej ubijamy. Kiedy serek i jajka stworzą gładką masę dodajemy ser gorgonzola, śmietanę, sól i pieprz do smaki i na niskich obrotach miksujemy do połączenia składników. Masę sernikową przelewamy delikatnie na spód z orzechów.
Pieczemy w kąpieli wodnej przed około 45 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostudzenia, a następnie wstawimy na minimum 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy resztą posiekanych oraz całymi orzechami włoskimi i polewamy syropem daktylowym.
Smacznego!