top of page
  • Zdjęcie autoraEwa Okrasa - Siniarska

Sernik z sera gorgonzola z orzechami i syropem daktylowym


Jego historia sięga 897 roku. Gorgonzola pochodzi z Lombardii we Włoszech, a dokładnie z miasta Gorgonzola.

To naturalny antybiotyk, z mnóstwem witamin, a dzięki procesowi potrójnej fermentacji nie zawiera laktozy.

Zapraszam do zrobienia przepysznego, kremowego sernika z sera gorgonzola.


Składniki:


Sernik z sera gorgonzola z orzechami włoskimi


Składniki:

400 g naturalnego serka śmietankowego

Szklanka pokruszonego sera gorgonzola

Dwa jajka

120 ml kwaśnej śmietany

1.5 szklanki siekanych orzechów włoskich plus część całych

Sól, pieprz do smaku

syrop daktylowy


Tortownicę o średnicy 18-20 cm smarujemy oliwą lub olejem. Na dnie robimy spód z posiekanych orzechów włoskich (1 szklanka)

W dużej misie ubijamy serek śmietankowy na gładką masę. Dodajemy jajka i dalej ubijamy. Kiedy serek i jajka stworzą gładką masę dodajemy ser gorgonzola, śmietanę, sól i pieprz do smaki i na niskich obrotach miksujemy do połączenia składników. Masę sernikową przelewamy delikatnie na spód z orzechów.

Pieczemy w kąpieli wodnej przed około 45 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostudzenia, a następnie wstawimy na minimum 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy resztą posiekanych oraz całymi orzechami włoskimi i polewamy syropem daktylowym.


Smacznego!



9 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page