Ewa Okrasa - Siniarska
Szczodraki z Kielecczyzny na Trzech Króli


Szczodraki

Kraj pochodzenia: Polska
Kolejny przysmak na Święto Trzech Króli to szczodraki, polskie bułeczki pochodzące z Kielecczyzny
Związany z niestety już nieco zapomnianą tradycją chodzenia po szczodrakach, czyli po kolędzie właśnie 6 stycznia. Kiedyś kolędnicy przygotowywali przestawienia i prezentowali je w odwiedzanych domostwach. W ramach podziękowania byli częstowani szczodrakami. Te bułeczki są nadziewane farszem, mogą być podawane na słono i na słodko. Ja przygotowałam je, oczywiście, w wersji słodkiej, z serem twarogowym i cukrem. Są bardzo proste do zrobienia, więc zachęcam
Składniki:
Pół kostki masła (100 g)
Łyżka cukru
20 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
Szczypta soli
500 g mąki pszennej
Ser twarogowy wymieszany z cukrem
Masło rozpuszczamy w rondelku i lekko studzimy, dodajemy do masła ciepłe mleko, cukier, szczyptę soli i drożdże. Mieszamy i odstawiamy na ok 20 minut aż drożdże zaczną pracować. Wtedy dosypujemy powoli mąkę cały czas wyrabiając ciasto.
Kiedy ciasto jest zwarte i odchodzi od boków miski, formujemy kulę i odstawiamy na ok 40 minut, aby urosło.
Z ciasta robimy wałek i kroimy na części, ok 3 cm szerokości. Z każdej części robimy kulkę, rozpłaszczamy, na środek nakładamy łyżeczkę sera z cukrem i zamykamy oraz formujemy bułeczkę. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy jeszcze na 10-15 minut.
Smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem i lekko posypujemy cukrem. Wstawimy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) na ok 25 minut.
Smacznego :-)