Ewa Okrasa - Siniarska
Tarta de Santiago

To pyszne migdałowo-cytrusowe ciasto prosto z Galicji zachwyca już od XVI wieku, kiedy nosiło nazwę "Królewskie ciasto".
Jest symbolem i tradycją podczas pielgrzymek z całego świata do Santiago de Compostela.
Tarta de Santiago oznaczona jest krzyżem Św. Jakuba.
Składniki:
250 g mielonych migdałów
250 g cukru trzcinowego
Skórka starta z jednej cytryny i jednej pomarańczy
5 jaj
Łyżeczka ekstraktu migdałowego
Łyżeczka cynamonu
Cukier puder do dekoracji
Do miski wsypujemy 150 g cukru, dodajemy żółtka i miksujemy aż masa będzie jasna a cukier rozpuści się w żółtkach, dodajemy skórkę pomarańczową i cytrynową i mieszamy. Następnie dodajemy do masy mielone migdały, cynamon i ekstrakt migdałowy. Miksujemy na maluch obrotach.
W osobnej misce miksujemy białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Powoli, partiami dodajemy pianę do masy, delikatnie mieszając szpatułką.
Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni przez 40 minut.
Po ostudzeniu dekorujemy ciasto cukrem pudrem.
W wersji tradycyjnej przed obsypaniem kładziemy na środku ciasta wyciętą formę krzyża i obsypujemy tak, żeby pozostał symbol na cieście.
Smacznego!