Ewa Okrasa - Siniarska
Tartaletki Maid of honour na cześć Anny Boleyn


Tartaletki Maid of honour, XVI wiek

Kraj pochodzenia: Anglia
Historia mówi, że tarteletkami z twarogowym nadzieniem zachwycił się Król Henryk VIII. Ciasteczka przygotowała dla niego Dama Dworu, Anne Boleyn, w czasach, kiedy żoną króla była Katarzyna Aragońska. Król zakochał się w Annie Boleyn, rozwiódł z Katarzyną a Anna zajęła jej miejsce. Właśnie na część Anny Boleyn Król Henryk VIII nazwał tartinki Maid od honour tarts, czyli w tłumaczeniu tartinki Damy Dworu.
Te kruche ciasteczka z pysznym serowym nadzieniem są idealne od śniadania po podwieczorek. Zapraszam do zrobienia.
Składniki
Na kruche ciasto:
Szklanka mąki
1/2 szkl. cukru pudru
1/2 kostki miękkiego masła
1 żółtko
Na farsz:
150g twarogu
100 g cukru pudru
Pół kostki (100 g) masła
1 jajko
ok. 60g mielonych lub pokruszonych migdałów
skórka starta z 1 cytryny
Najpierw robimy kruche ciasto, wszystkie składniki umieszczamy w misce i ugniatamy, aż masa będzie gładka i zwarta. Blat oprószamy lekko mąką, również poruszamy ciasto i wałkujemy na placek grubości 1 cm. cm
Przy pomocy szklanki wycinamy kółka i wykładamy je do głębokich foremek do muffinek.
W misce miksujemy ser i masło na gładką masę, następnie dodajemy jajko, a następnie cukier, połamane migdały i skórkę z cytryny. Przekładamy mieszankę do foremek, aby wypełnić je do połowy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, aż wyrosną.
Wyjmujemy z piekarnika i schładzamy.