Ewa Okrasa - Siniarska
Tort bezowy z mascarpone i owocami

Oto tort bezowy z mascarpone i owocami. Jest łatwy w wykonaniu, ale trzeba pamiętać o kilku punktach podczas przygotowania, żeby na pewno się udał, bo...beza potrafi być kapryśna :-)
- jajka muszą być w temperaturze pokojowej
- ubijanie białek zaczynamy od niskich obrotów i zwiększamy stopniowo
- cukier dodajemy do białej partiami i miksujemy, aż się całkowicie rozpuści a masa będzie gęsta
- piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (termoobieg), po wstawieniu bezy suszymy w 110 stopniach przez 1,5 h
- po wysuszeniu nie wyjmujemy bezy z piekarnika, zostawiamy na jeszcze co najmniej 40 minut
- blaty do tortu bezowego robimy najlepiej dzień wcześniej, ale...
- ...beza nie lubi czekać, nie przekładamy bezy kremem i dekorujemy, żeby ją podać następnego dnia, najlepiej podać ją tego samego dnia
- do tortu możemy dodać smaki, które lubimy, możemy zabić bezę kawową, owocową, orzechową, itd.
Składniki na blaty o średnicy 18 cm:
- 5 białek
-200 g drobnego cukru
- łyżka soku z cytryny
- łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, od niskich obrotów do najwyższych, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać partiami drobny cukier. Miksujemy aż cukier całkowicie się rozpuści a masa będzie gęsta. Wtedy dodajemy łyżkę cytryny i łyżkę mąki ziemniaczanej i dalej miksujemy. Będziemy czuli, że miksowanie jest cięższe, a masa jeszcze bardziej gęsta.
Na papierze do pieczenia robimy dwa blaty bezowe i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Po włożeniu blatów do piekarnika od razu zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i suszymy przez 1,5 h (funkcja termoobieg). Zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
Krem robimy z 500 g mascarpone z 300 ml śmietanki 30% i 2 łyżkami cukru pudru. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy aż zrobi nam się gęsty krem.
Blaty bezowe zdejmujemy z papieru i przekładamy kremem. Dekorujemy dowolnymi owocami, orzechami, możemy też posypać kawą.
Smacznego!