top of page
  • Zdjęcie autoraEwa Okrasa - Siniarska

Tort bezowy z mascarpone i owocami


Oto tort bezowy z mascarpone i owocami. Jest łatwy w wykonaniu, ale trzeba pamiętać o kilku punktach podczas przygotowania, żeby na pewno się udał, bo...beza potrafi być kapryśna :-)

- jajka muszą być w temperaturze pokojowej

- ubijanie białek zaczynamy od niskich obrotów i zwiększamy stopniowo

- cukier dodajemy do białej partiami i miksujemy, aż się całkowicie rozpuści a masa będzie gęsta

- piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (termoobieg), po wstawieniu bezy suszymy w 110 stopniach przez 1,5 h

- po wysuszeniu nie wyjmujemy bezy z piekarnika, zostawiamy na jeszcze co najmniej 40 minut

- blaty do tortu bezowego robimy najlepiej dzień wcześniej, ale...

- ...beza nie lubi czekać, nie przekładamy bezy kremem i dekorujemy, żeby ją podać następnego dnia, najlepiej podać ją tego samego dnia

- do tortu możemy dodać smaki, które lubimy, możemy zabić bezę kawową, owocową, orzechową, itd.


Składniki na blaty o średnicy 18 cm:

- 5 białek

-200 g drobnego cukru

- łyżka soku z cytryny

- łyżka mąki ziemniaczanej


Białka ubijamy na sztywno, od niskich obrotów do najwyższych, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać partiami drobny cukier. Miksujemy aż cukier całkowicie się rozpuści a masa będzie gęsta. Wtedy dodajemy łyżkę cytryny i łyżkę mąki ziemniaczanej i dalej miksujemy. Będziemy czuli, że miksowanie jest cięższe, a masa jeszcze bardziej gęsta.

Na papierze do pieczenia robimy dwa blaty bezowe i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Po włożeniu blatów do piekarnika od razu zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i suszymy przez 1,5 h (funkcja termoobieg). Zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.


Krem robimy z 500 g mascarpone z 300 ml śmietanki 30% i 2 łyżkami cukru pudru. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy aż zrobi nam się gęsty krem.

Blaty bezowe zdejmujemy z papieru i przekładamy kremem. Dekorujemy dowolnymi owocami, orzechami, możemy też posypać kawą.


Smacznego!




22 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page