Ewa Okrasa - Siniarska
Tarte Tatin
Zaktualizowano: 24 wrz 2022

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
30 g mąki pszennej
6 jabłek
100g cukru brązowego
60 g zimnego masła
lody waniliowe
Ciasto francuskie rozwałkowujemy, wykrawamy z niego koło wielkości tortownicy lub formy do tarty. Wykładamy nim dno formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki.
Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Brązowy cukier karmelizujemy podgrzewając go na patelni i gotując przez 5-7 minut do uzyskania syropu o barwie karmelowej, do cukru dodajemy masło i mieszamy.
Na ciasto wykładamy plasterki jabłka bardzo ciasno i smarujemy cukrem z masłem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 30 minut.
Podajemy z lodami waniliowymi.