• Ewa Okrasa - Siniarska

Tarte Tatin

Zaktualizowano: 24 wrz





Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego

  • 30 g mąki pszennej

  • 6 jabłek

  • 100g cukru brązowego

  • 60 g zimnego masła

  • lody waniliowe

Ciasto francuskie rozwałkowujemy, wykrawamy z niego koło wielkości tortownicy lub formy do tarty. Wykładamy nim dno formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki.

Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Brązowy cukier karmelizujemy podgrzewając go na patelni i gotując przez 5-7 minut do uzyskania syropu o barwie karmelowej, do cukru dodajemy masło i mieszamy.

Na ciasto wykładamy plasterki jabłka bardzo ciasno i smarujemy cukrem z masłem.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 30 minut.

Podajemy z lodami waniliowymi.

0 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie