



Jak doceniać to co mamy, czuć radość z chwili, jak nauczyć się tak po prostu być?
Pisarz George Moore powiedział kiedyś, że „Człowiek podróżuje po świecie w poszukiwaniu tego, czego potrzebuje, żeby znaleźć to w domu”. Wyruszyłam więc, aby dostrzec to co ważne, poznawać inne kultury, zwyczaje, czerpać inspiracje, które złożone w jedną całość stworzą ten idealny smak świata, którego szukam. Odkrywam więc świat kęs po kęsie. Odwiedzam wybrane kraje, rozmawiam z mieszkańcami, docieram do ich ulubionych miejsc, podpatruję ich codzienność, pytam o przepis na słodkie życie.
Wspaniale jest słyszeć, że dla Włocha, który ma sieć sklepów jubilerskich takim przepisem jest rodzina, dla starego rybaka z Malty to 51 lat spędzonych wspólnie z żoną i codzienne wsłuchiwanie się w morze, dla młodego właściciela pensjonatu to spokój, słońce i czas z przyjaciółmi, a dla handlarza pamiątkami - wiara.
Bo gdziekolwiek mieszkamy, cokolwiek robimy, prawdziwe szczęście daje nam to, co sprawia, że jesteśmy po prostu… sobą.
I tak naprawdę niczego więcej nam nie trzeba.
Idąc za moją pasją do pieczenia ciast, w każdym z miejsc odnajduję tradycje również w słodkiej kuchni. Szukam rodzinnych cukierni i kawiarni, gdzie mogę posmakować regionalnych deserów i uczę się je przygotowywać wspólnie z właścicielami przy okazji poznając także ich życie i przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Tworzę moją opowieść, aby rozmowy o tym co mamy i co nam sprawia prawdziwą radość zainspirowały nas do zrozumienia, że do dobrego życia nie potrzeba nam wiele i aby każdy z nas, podpatrując historie innych, mógł odkryć swój przepis na słodkie życie.
…a jaki jest Twój przepis na słodkie życie?
Zapraszam Was w podróż po Słodkich smakach świata do TVP Kobieta